Information

INFORMATION


Här kan du hitta information om var du kan träffa en basjkirhäst, länkar till verksamheter med basjkirshästar, information om hästpass och ägarbyten samt svar på de vanligaste frågorna som föreningen brukar få i olika sammanhang. Klicka på knapparna här till vänster så länkas du vidare. 

Avelsvärdering, sommarpremiering och utställning

Varje år anordnas avelsvärderingar och sommarpremieringar på flertalet platser i landet. Värd för avelsvärdering av hingstar och sommarpremiering av ston, valacker och unghästar är vanligtvis Svenska Hästavelsförbundet. Utställningar där man får visa basjkirhästar anordnas av olika rasföreningar. I inbjudan till utställningar kan man se om rysk basjkir är visningsberättigad och om utställningen är avelsvärderingsgrunande. Om man visar sin basjkirhäst på avelsvärdering, sommarpremiering och/eller avelsvärderingsgrundande utställning, så hjälper man de som avlar basjkirhästar i Sverige. Med hjälp av resultaten för avkommorna, kan man avelsvärdera ston och hingstar som används i aveln. Även resultat från tävlingar vägs in i avkommeprövningen. Läs mer här!

Exteriört högst bedömda i Sverige är två ston som bägge fått 43 p, Hammarby Irina och Kiara. Exteriört högst bedömda av hingstarna är Sirius och Zenit som bägge har 42 p. Högst poäng på bruksprov för hingst har Babuschkas Gajrat med 43 p. Stonas bruksprov har aldrig poängsatts och det anges bara om bruksprovet är godkänt eller inte. Hingstarnas bruksprov kommenteras i avelsvärderingen och poängsätts, där ingen delpoäng får vara lägre än 4 för godkänt.

Vanliga frågor

* Jag har köpt en basjkirhäst och ska göra ägarbyte. Hur gör jag? 

Ägarbyten hanteras av Svenska Hästavelsförbundet (SH), se information om hur du gör ägarbyte här: länk. Obs! SH har hand om alla ägarbyten av basjkirhästar oavsett vad som står på ägarbytesblanketten. Frågor kring ägarbyten besvaras av SH. 


* Jag vill träffa en basjkirhäst. Var kan jag göra det? 

Kolla in vår broschyr "Hitta en basjkirhäst nära dig" eller gå med i gruppen Basjkirhästar på Facebook och fråga där. Kanske bor det en basjkirhäst närmare än du tror. 


*Var kan jag rida basjkirhästar? 

Kolla in vår broschyr "Hitta en basjkirhäst nära dig". Där finns kontaktuppgifter till några turridningar/ridlektionsverksamhet med basjkirhästar. Kolla även in våra länkar här. 


*Var kan jag hitta information om en specifik basjkirhäst? 

I Blå basen hos Svenska Hästavelsförbundet. Sök på hästens namn och du får upp stamtavla, information om ev avkommor, avelsvärdering, tävlingsresultat m.m. 

 

*Var hittar jag basjkirhästar som är till salu? 

Kolla annonser på tex Svehästar, Hästnet, Hippson market, m.m. Ett annat tips är att gå med i gruppen Basjkirhästar på Facebook, ibland finns annonser där och du kan också själv göra inlägg med information om vad du söker för basjkirhäst. 

 

* Är basjkirhästen allergivänlig? 

Många hästallergiker har visat sig tåla basjkirhästar. Det finns några små studier gjorda ang basjkirhästar och allergi som du kan läsa här. Länk 

 

* Jag vill bli medlem i Svenska Basjkirhästföreningen. Hur gör jag? 

Medlemsavgiften i Svenska Basjkirhästföreningen är 250 kr/år för enskild person.

Familjemedlemskap 350 kr/år

Ungdomsmedlemskap t o m det år man fyller 20 år 125 kr/år.


Medlemsavgiften betalas in på Svenska Basjkirhästföreningens plusgiro: 619 87 10-3 eller via swish 1234413670, ange ditt namn och att betalningen avser medlemsavgift på inbetalningen. Ny medlem? Maila dina kontaktuppgifter (namn, adress, e-post) till ordforande@basjkir.se eller fyll i kontaktformuläret. Vi behöver behandla dina personuppgifter för att administrera föreningen och för att kunna nå dig med bla utskick.

 

*Jag vill avla på mitt sto. Vilka hingstar finns det? 

Här hittar du information om verksamma avelshingstar och kontaktuppgifter till de  hingsthållare som lämnat sina kontaktuppgifter till föreningen. 

 

* Finns det hingstar på semin? 

 Nej, i dagsläget verkar alla avelshingstar på naturlig betäckning. Fribetäckning är vanligast dvs att hingsten går tillsammans med stoet/stona i flock. 

 

*Hur många basjkirhästar finns i Sverige? 

 Ca 250 st (Basjkirhästar som är födda 2001-2020 och inte är inrapporterade som döda uppgår till 240 st enligt en nyligen publicerad avelsrapport 2021. (Källa HNS)


*Hur många basjkirföl föds i Sverige per år? 

 Mellan 2-6 st har det varit de senaste åren.  

 

* Vad är en sommarpremiering? 

Här kan du läsa allt om sommarpremineringar: Länk SH 

 

* Vad är ett diplomsto? 

 Ett diplomsto är ett sto som visats på sommarpremiering vid tre års ålder och uppnått minst 40 poäng exteriört där ingen delpoäng är under 7. 

 

_______________________________________________________________________


Har du frågor som det inte finns svar på ovan kan du maila frågor till ordforande@basjkir.se



Allergiegenskaper hos Basjkirhästen


Basjkirhästar har visat sig vara ett bra alternativ för många som lider av hästallergi, men som trots detta vill fortsätta med sitt hästintresse. Flera basjkirhästägare med hästallergi upplever att de i stort är besvärsfria när de umgås med sina basjkirhästar!


I dagsläget finns två studier på hästars allergiegenskaper som visar att basjkirhästen har låga eller mycket låga nivåer av fyra av de fem allergentyper hästar har. Den allergentyp som är högre hos basjkirhästen är den som anses minst allergiframkallande, EquC3. Dessa studier ligger till grund för att man med försiktighet kan rekommendera allergiker att umgås med basjkirhästar.


I studierna framkom det även att faktorer kring hästarna kan påverka hur allergena de är och det visade sig gynnsamt för allergiker att umgås med hästar som går på lösdrift och som inte täckas och klipps, då deras naturliga päls- och stövegenskaper bibehålls. Basjkirhästar har naturligt en fetare päls som binder stöven bättre än många andra hästraser och därför gör dem mindre allergena.


Dock skall man alltid vara försiktig om man lider av svår allergi och vara medveten om att även om basjkirhästar generellt är mindre allergiframkallande, måste man testa detta på individnivå och för säkerhets skull ta med mediciner när man träffar en basjkirhäst för första gången. 


Källor:

http://www.ammuppsala.se/sites/default/files/rapporter/2011/Nr%204%202011.pdf

http://www.ammuppsala.se/sites/default/files/rapporter/2011/Nr%205%202011.pdf